| BÚZA minőségi kategóriák és követelmények | |||||
| Minőségi előírások | Módszer | Minőségi követelmények | |||
| I. minőségi kategória | II. minőségi kategória | III. minőségi kategória | IV. minőségi kategória | ||
| Hektolitertömeg min. (kg/hl) | MSz.6367-4:86 | 80 | 78 | 76 | 74 |
| Nedvességtartalom max. (%) | MSz.6367-3:83 | 14 | 14 | 14 | 14 |
| Keveréktartalom max. (%) | MSz.6367-2:2001 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| Ezen belül: | |||||
| - Káros keverék (fuzáriumos szemet is beleértve) max. (%) | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 | |
| - Könnyű keverék max. (%) | 0,5 | 0,5 | 0,5 | 0,5 | |
| Keveréktartalmon felül még megengedett: | |||||
| - Törött szem max. (%) | 2 | 2 | 2 | 5 | |
| - Csírás szem max. (%) | 1 | 1 | 1 | 2 | |
| Állati kártevők és maradványaik max. (%) | Nem tartalmazhat | Nem tartalmazhat | Nem tartalmazhat | Nem tartalmazhat | |
| Poloskaszúrt szem max. (db%) | 1 | 1 | 1 | 2 | |
| Sütőipari érték min. | A2 | B2 | B | - | |
| Esésszám (Hagberg sz.) min. (sec) | MSz.6367-16:86 | 300 | 250 | 220 | - |
| Nyersfehérje tartalom min. (N*5,7)(%) | MSz.6367-11:84 | 14 | 13 | 11,5 | 10,5 |
| Nedves sikér tartalom min. (%) | MSz.6367-12:87 | 30 | 28 | 26 | - |
| Sikér terülés (mm/óra) | 3-6 | 3-6 | 3-6 | - | |
| P/L max. | ISO 5530-4:2002 | 1 | 1,2 | 1,5 | - |
| W min. (10-4 Joule) | ISO 5530-4:2003 | 250 | 200 | 150 | - |
| Zeleny index min. (ml) | MSz. ISO 5529:93 | 50 | 45 | 35 | - |
| DON toxin max. (mg/kg) | Veratox® | 1,25 | 1,25 | 1,25 | 3,00 |
| KUKORICA | MSZ 12540:1998 | |||
| Jellemző | Száraz vagy idényszerűen száraz | Nedves | ||
| Kukorica | ||||
| Nedvességtartalom (számítási alap) legfeljebb, % (m/m) | 14,5 | |||
| Tisztaság, legalább, % (m/m) | 98,0 | |||
| Nyersfehérje-tartalom, legalább % (m/m) | 7,6 | |||
| Nyerszsírtartalom, legalább % (m/m) | 2,9 | |||
| Nyersrosttartalom, legfeljebb % (m/m) | 3,4 | |||
| Nyershamutartalom, legfeljebb % (m/m) | 1,9 | |||
| Keverékesség, legfeljebb % (m/m) | 2,0 | |||
| ebből káros keverék, legfeljebb % (m/m) | 0,5 | |||
| A keveréken felül még megengedett* | kicsírázott szem, legfeljebb % (m/m) | 2,0 | 3,0 | |
| hősérült szem**, legfeljebb % (m/m) | 3,0 | 5,0 | ||
| törött szem***, legfeljebb % (m/m) | 8,0 | 8,0 | ||
| apró törmelék, legfeljebb % (m/m) | 2,0 | 3,0 | ||
| * | A keverék és a hősérült szemek kivételével a megengedett mennyiségtől a szerződés teljesítése (részteljesítése) előtt kötött megállapodás alapján eltérhetnek. | |||
| ** | A hősérült szem a keverék terhére több is lehet. | |||
| *** | A törött szem az apró törmelék vagy a keverék terhére több is lehet. | |||
| A különböző tenyészidejű hidridkukoricák jellemzői (FAO szerint) | |||
| FAO éréscsoport | Tenyészidő | Átlagos tenyészidő | |
| (nap) | nap | megnevezés | |
| 100-199 | 95-110 | 100 | szuper korai |
| 200-299 | 132-147 | 139 | igen korai |
| 300-399 | 134-160 | 146 | korai |
| 400-499 | 138-165 | 151 | középérésű |
| 500-599 | 143-175 | 157 | késői érésű |
| 600-699 | 151-179 | 162 | igen késői érésű |
| Napraforgómag minőségi követelményei (MSZ 6368:1998) | |
| Minőségi jellemzők | Követelmény |
| Tisztaság*: legalább, % (m/m) | 98 |
| Értéktelen és káros keverék együtt: legfeljebb, % (m/m) | 2 |
| ezen belül káros keverék: legfeljebb, % (m/m) | 0,5 |
| Csökkentett értékű magvak | |
| hántolt (csupasz) mag: legfeljebb, % (m/m) | 10 |
| tört, sérült kaszat: legfeljebb, % (m/m) | 3 |
| nem természetes színű, megbelet tartalmazó kaszat: legfeljebb, % (m/m) | 2 |
| Nedvességtartalom, legfeljebb, % (m/m) | 9 |
| * A tisztaság megállapítása során a különböző napraforgómag-típusokat figyelmen kívül kell hagyni | |
| REPCE | |
| Nedvesség tartalom Maximum (tömeg %) | 8,0 |
| Tisztaság Minimum (tömeg %) | 98,0 |
| Olajtartalom (tale quale) Minimum (tömeg %) | 40,0 |
| Erukasav tartalom Maximum (tömeg %) | 1,0 |
| Glükozinol tartalom Maximum (micromol/gr) | 25,0 |
| Radioaktivitás Maximum (Bequerel/kg) | 600,00 |
| SÖRÁRPA minőségi követelményei (MSZ-08 1326-79) | ||
| Minőségi jellemzők | alapkövetelmény | határkövetelmény |
| Hektolitersúly (kg) | 68,0 | legalább 65,0 |
| Tisztaság (%) | 98,0 | legalább 96,0 |
| Keverék (%) | 2,0 | legfeljebb 4,0 |
| ebből értékes keverék (%) | 1,5 | legfeljebb 3,0 |
| értéktelen keverék (%) | 0,5 | legfeljebb 1,0 |
| ebből káros keverék (%) | 0,2 | legfeljebb 0,5 |
| Osztályozottság | ||
| a 2,5 mm-es lyukasztású osztályozólemezen fennmaradó teljes értékű árpa (%) | 75,0 | legalább 70,0 |
| a 2,2 mm-es lyukasztású osztályozólemezen áthulló árpa (%) | 4,0 | legfeljebb 5,0 |
| Csírázóképesség (%) | 95,0 | legalább 90,0 |
| Nedvességtartalom (%) | 14,5 | |
| Fehérjetartalom a szárazanyagban (%) | 11,5 | legfeljebb 12,5 |
| Fajtatisztaság (%) | legalább 96,0 | |
| Napraforgótartalom nem megengedett! | ||
| TAKARMÁNYÁRPA minőségi követelményei (MSZ 6372-78) | |||
| Minőségi jellemzők | alapkövetelmény | ||
| Hektolitersúly (kg) | 63 | ||
| Tisztaság (%) | 98 | ||
| Keverék* (%) | 2,0 | ||
| **ebből: káros keverék legfeljebb (%) | 0,5 | ||
| ** könnyű keverék legfeljebb (%) | 0,5 | ||
| Törött szem legfeljebb (%) | 5 | ||
| Rozst és zabot együttesen legfeljebb | 10 | ||
| Nedvességtartalom legfeljebb (%) | 14,5 | ||
| * A búza az árpában nem számít keveréknek | |||

